Att anordna bröllop är många gånger en dyr historia. Allt från bröllopsfesten som vanligtvis innehåller mat och dryck, till klädsel och blomsterarrangemang. Men det går att spara stora summor med god planering och smarta lösningar.

Det är lätt att man under planeringens gång förblindas och bara kör på med allt som skall bokas och köpas in. En god idé är därför att börja med ett göra en budget så ni har någonting att utgå ifrån. Bestäm sedan tillsammans att inga inköp görs utan att kontrollera om budgeten tillåter det.

Prioritera tillsammans

Sätt upp en gemensam prioriteringslista över vilka delar av bröllopet som känns viktigast för er. Vart vill ni lägga krutet och vilka delar är inte lika betydande? Exempelvis kanske en välkomponerad meny är av stor betydelse för er och ni väljer därför att prioritera en lite högre budget kring mat och dryck. Medans andra punkter såsom att anlita en professionell fotograf inte har lika stor betydelse och ni väljer därför låta släkt och vänner fotografera dagen.

Vi har listat våra 10 smartaste spartips för att hålla nere kostnaderna:

1. Att hålla bröllopsfesten hemma i er egna trädgård, en bekants lada eller sommarstuga kan vara ett fantastiskt fint och personligt val. Alternativt hitta en billig lokal att hyra, där ni själva får ordna med allt runt omkring. Att ordna med en egen lokal är betydligt mycket billigare än att abonnera en restaurang, hotell eller liknande, där allt ingår.

2. Istället för att hyra in professionell serveringspersonal kan ni fråga bekanta eller släkt om de kan tänkas hjälpa till och passa upp borden under kvällen. Alternativt hör er för om ett par ungdomar vill hjälpa till en kväll, för en lite lägre ersättning. Likadant gällande musik för kvällen, visst kan ett liveband vara fantastiskt roligt, men kanske har ni en god vän med gitarr eller sångröst som skulle kunna tänka sig att spela/sjunga ett stycke i kyrkan eller under minglet vid festen. Ett bra alternativ till en dyr DJ är att lägga tid på att göra en riktigt bra spotifylista, med musik som ni älskar och blir glada av. Ett roligt tips är att låta gästerna involveras och vara med att skicka in ett bidrag till listan, då får ni förhoppningsvis någonting som alla gillar att dansa till.

3. Servera en härlig buffé innehållande goda rätter som ni kunnat förbereda själva i god tid. Fråga släkt och vänner om de skulle vilja hjälpa till och laga en rätt till buffébordet. Detta blir betydligt mycket billigare än att leja ut tjänsten till en cateringfirma exempelvis.

4. Alkoholhaltiga drycker är generellt sett en stor kostnad under bröllopsfesten, ett alternativ är därför att erbjuda bar till självkostnadspris istället för fri bar. Annars är det betydligt mycket billigare att köpa in alkoholen själva än att abonnera festlokal där ni får köpa alkoholen från stället.

5. Samla era bästa kompisar på en mysig pysselkväll där ni tillsammans klipper och klistrar ihop egna dekorationer och trycksaker såsom festprogram och tackkort. Detta blir mer personligt och ett mysigt minne samt så håller ni nere kostnaderna. Tänk på att i god tid börja spara på exempelvis glasburkar som ni kan använda som ljuslyktor och hitta gratis dekor från naturen såsom stora kottar, vackra stenar eller torkade blommor, beroende på ert tema.

6. Åk på en loppisrunda och håll utkik efter söta ljuslyktor, linneservetter, dukar, vaser, bestick eller annat som kan tänkas behövas. Smart för plånboken och miljön! Alternativt fråga vänner och bekanta om ni får låna utav dem istället för att köpa nytt.

7. Plocka egna blommor i naturen. Att köpa stora blomsterarrangemang från floristen kan bli en dyr historia. Varför inte ge sig ut i naturen och plocka egna ängsblommor att ställa på borden. Kanske har ni en moster med frodig trägård som kan tänkas skänka lite vackra rosor, murgröna eller annat dekorativt till er dag.

8. Att köpa bröllopskläder är ofta en stor kostnad. Varför inte köpa en begagnad klänning, utbudet är ofta stort och de flesta klänningar har ju bara använts vid ett tillfälle och är därför i mycket bra skick. På Facebook finns det köp/sälj grupper för just bröllopsartiklar, där ni kan göra bra fynd. Annars hittar ni garanterat något på köp/säljsidor såsom Blocket eller Tradera. Vill man gärna ha en nyinköpt klänning är det oftast billigare att leta på nätet än i specifika bröllopsbutiker. Exempelvis har Bubbleroom ett stort sortiment av brudklänningar, tärnklänningar och accessoarer till riktigt bra priser. Många sidor erbjuder också fri frakt/retur vilket gör att ni kan prova klädseln i lugn och ro hemma.

9. Givetvis blir bröllopet dyrare desto fler gäster ni bjuder. Tänk därför på att kolla igenom gästlistan både en och två gånger. Ett alternativ är att bjuda in alla ni känner och vill till vigselakten, men låt sedan middagen enbart hållas för de närmaste. Snittpriset per person under ett bröllop är ca 1000 kr per person, känner ni er tveksamma till att bjuda in 5 avlägsna släktingar som ni egentligen inte har så nära kontakt med, så blir det lätt 5000 kr extra, utan att deras respektive är inräknade.

10. Att ta en kuvertavgift och undanbe sig bröllopspresenter kan vara ett alternativ att minska kostnaderna. Alternativt önska er ett bidrag till bröllopsresan som ni planerat att åka på efter bröllopet.

Till sist vill vi slå ett extra slag för att våga be om hjälp. Era nära och kära tycker garanterat att det är roligt att få hjälpa till, så se det inte som någon börda utan i stället som något roligt ni gör tillsammans!

Vill du läsa fler artiklar?
Ladda ner Wedme Bröllopsplaneraren