Jessica hade letat länge efter sin drömklänning men kunde inte hitta någon som kändes perfekt. Då fick hon tips i en Facebookgrupp om att designa sin egen brudklänning.
– Klänningen blev helt magiskt vacker och jag visste på en gång att det där, det är klänningen jag drömt om så länge, berättar Jessica Bomgren.

Hur fick du idén att sy upp en klänning utifrån egen design? 

– Jag är en ganska kort människa med mina 160 centimeter och jag brukar har svårt att hitta kläder som passar eftersom jag upplever att kläder generellt är designade för människor som är byggda på ett sätt som jag inte är.

Provade du andra klänningar först eller visste du från början att du ville sy upp egen klänning? 

– Jag ägnade många timmar framför datorn i jakten på en bröllopsklänning som tilltalade mig, men det fanns ingen inom min budget. Och när jag nästan hade gett upp hoppet om att hitta min drömklänning fick jag tips i en Facebookgrupp om Matildas Fest. Jag visste inte att det skulle gå att få en klänning uppsydd på det sättet!

Jag  gillade själva konceptet med att man kan designa sin egen klänning, särskilt efter att jag hade letat så länge utan att hitta någon som tilltalade mig. Och med vetskapen att de förmodligen ändå inte skulle passa särskilt väl i bakhuvudet.

Har du gjort något liknande förut eller har kunskaper om design själv? 

– Nej absolut inte, jag kan verkligen noll och ingenting om design och sömnad.

Hur gjorde du för att komma fram till din egna design?

– Jag hade faktiskt inte den blekaste om hur min drömklänning såg ut. Men med min sömmerska Mejans hjälp kunde vi klura ut vad jag sökte i en klänning. Jag fick prova några olika modeller först och när jag visste vad jag tyckte om kunde vi utgå från det.
Mejan var ett jättebra ”bollplank” för alla mina frågor och funderingar, jag har väl inte den bästa känslan för mode och design så det var väldigt skönt att kunna berätta min ganska abstrakta vision och få hjälpen att göra den verklighet.

Justerade ni mycket på vägen eller visste du hur du ville ha det väldig tydligt från början? 

– Jag visste att jag inte ville ha en prålig klänning, jag är inte den typen av person som skulle kunna bära upp den typen av klänning, jag är ganska lågmäld av mig rent allmänt. Så jag ville ha en klänning som speglade min personlighet, men tog ändå ut svängarna lite i detaljerna. När vi väl hade kartlagt vad jag var ute efter var detaljerna det svåraste att sätta. Jag hade en hel del beslutsångest mest för att jag hade så svårt att se den färdiga produkten framför mig men alltså wow, klänningen överträffade alla mina förväntningar.

Hur var det att prova bröllopsklänningen för första gången?

– Fantastiskt bra, jag som har så dålig fantasi och aldrig riktigt kunde föreställa mig klänningen i sin helhet blev så oerhört lycklig. Klänningen var helt magiskt vacker och jag visste på en gång att det där, det är klänningen jag drömt om så länge. Vad gäller passformen var det ytterst små detaljer som behövde justeras, bland annat hade jag inte hittat mina bröllopsskor ännu när min sömmerska på Matildas fest tog mina mått så hon blev tvungen att höfta lite inför att klänningen skulle sys upp. Men det fixade hon i ett nafs sen när jag väl hittat mina skor.

Hur kände du dig i din nya klänning på bröllopsdagen, när du stod där färdiggjord och klar och alla skulle få se dig första gången? 

– Alltså wow, jag kände mig som en prinsessa. Aldrig hade jag någonsin tidigare haft något så vackert på mig, aldrig hade jag någonsin heller känt mig så vacker som jag gjorde den dagen. Min och Mickes närmaste familj var hemma i vår lägenhet och min svärmor hjälpte mig med klänningen, hon var verkligen engagerad och det blev en fin stund och verkligen ett minne för livet.

– Min mormor var också där och hon grät glädjetårar, som hon brukar göra när hon är sådär särskilt stolt. Jag är och kommer alltid vara hennes lilla Kicka. Vi var även ganska nyinflyttade och hade inte lärt känna våra grannar riktigt än, men de är nära vänner nu och jag minns fortfarande när de berättade för mig om deras reaktioner på min klänning och hur vacker de tyckte att jag var i den. Tydligen hade hela familjen stått i fönstret helt häpna!  Det var väldigt kul att höra.

Jessicas lät också sy upp sin  brudnäbbs klänning som fick gå i vackra blå toner för att matcha bröllopets tema.  Hon och hennes lilla bonusdottern hjälptes åt med designen.

Vad tyckte din lilla brudnäbb om klänningen? 

  Hon var såå lycklig! Blått är hennes och Mickes favoritfärg vilket är varför vi valde det som färgtema till bröllopet. Jag minns fortfarande hur hon med häpnad och stora ögon tittade på bilderna när hon äntligen kunde se vad hon skulle få ha på sig.

– Näbbklänningen var fantastisk, många frågade hur vi kunnat hitta två så vackra klänningar som dessutom matchade varandra och temat så väl. Med tanke på att jag nog ägnat lika många timmar åt att hitta en klänning till min bonusdotter som till mig själv var det en stor lättnad att även kunna få hennes klänning uppsydd. Hon var så oerhört stolt över sin fina klänning och det verkligen lös om henne, så det var inte bara jag som fick uppleva en klänning som bjöd på lite magi den dagen.

INSPIRATION OCH TIPS

Vad är fördelarna med att sy upp sin egen brudklänning?

– Man kan ju få brudklänningen i princip som man vill, i mitt fall visste jag ju inte riktigt vad jag var ute efter utan det enda jag hade var en väldigt vag idé.

Hur är det prismässigt att designa och sy upp sin klänning jämfört med att köpa färdig?

 – Jag upplever att det är väldigt prisvärt, något jag insåg under alla timmar framför datorskärmen var att jag hade en hopplöst dyr smak som var långt över min budget och ändå hade klänningarna inte riktigt det jag var ute efter. Det var antingen för mycket av något eller så saknade jag något, den perfekta klänningen fanns liksom inte.

Vad ska man tänka på om man vill låta sy upp sin klänning? 

– Att det inte är hela världen om man inte har en färdig idé. Min sömmerska Mejan är helt underbar och hon är väldigt duktig på att hjälpa en lista ut vad man vill ha. Men även när man vet vad man är ute efter, antingen genom att man listat ut det på vägen eller man haft en dröm sedan länge, så är det verkligen så värt att låta sy upp sin drömklänning. 

Har du tips till andra som vill sy upp sin klänning? 

Våga drömma, våga ta ut svängarna i designen samt lita på magkänslan och om beslutsångesten kickar in finns alltid din sömmerska där!

JESSICAS SÖMMMERSKA:

Mejan på Matildas Fest. I  bloggen och på Facebooksidan finns massor av bilder på brudar som designat och sytt upp sin egen brudklänning. Låt dig inspireras: 
facebook.com/matildasfest

JESSICAS FOTOGRAF

Fotograf Ulrika Norrgård  på Moments Inbetween har fotograferat alla bröllopsbilder i artikeln. Tack för att vi fick visa dina fina bilder! Ulrikas hemsida:
www.momentsinbetween.se

Vill du läsa fler artiklar?
Ladda ner Wedme Bröllopsplaneraren