Här har vi samlat några smarta råd för dig som skall börja planera ett bröllop.

1. När och var skall det ske?

En god start för en lyckad bröllopsplanering är att bestämma när bröllopet skall äga rum och var. Drömmer ni om ett idylliskt sommarbröllop utomhus i härlig grönska eller ett sagolikt vinterbröllop med öppna eldar? Kanske har ni en favorit årstid eller ett datum som betyder lite extra mycket för er? Ett tips är att sätta sig ner tillsammans och visualisera hur er perfekta dag skulle se ut. Tänk på att flertalet brudpar gifter sig under sommarmånaderna. Det kan därför vara en god idé att boka lokal i tid.

2. Budget

Grundläggande för att börja planera ert blivande bröllop är att fastställa en rimlig budget. Den skall vara noga genomtänkt och utgifterna matcha den tänkta kostnadsplanen. Att föra en god dialog kring båda parters uppfattning och vision angående den stora dagen är viktigt för att skapa enighet. Prislappen för ett bröllop kan variera stort, allt beroende på innehåll.

Det är därför en god idé att i redan tidigt skede bestämma vad bröllopet får lov att kosta. Prata igenom vad som är viktigast för er. Önskas ett praktfullt flott bröllop med stort antal gäster eller ett småskaligt intimt med endast de närmsta? Med god planering och rätt verktyg kan ni skapa ert drömbröllop.

3. Bröllopstema

Att bestämma ett tema på sitt bröllop är mycket vanligt och kan underlätta vid planeringen av bröllopet. Kanske har ni redan en bild av hur ert drömbröllop ser ut? Annars finns det en mängd inspiration gällande teman på internet och i magasin. Färger, intressen, årstid och personlighet är några förslag som kan ingå i ett tema. Drömmer ni om ett sagolikt vinterbröllop i rött och vitt? Eller kanske en färgsprakande sommaroas med palettens alla färger? Det är endast fantasin som sätter gränser.

När ni valt ett passande tema kan ni enkelt välja bort det som inte faller er i smaken. Detta förenklar även arbetet med inblandade leverantörer. Genom att hålla den röda tråden gällande stil, får ni bröllopet att se välplanerat och genomtänkt ut. Ett tema gör även bröllopet mer personligt och unikt för er och gästerna!

4. Bestäm antalet gäster

 Det kan kännas svårt att bestämma hur många, samt vilka ni ska bjuda till ert bröllop. Hur skall gränsen dras? Möjligen finns en tidigare tanke huruvida ni vill ha ett stort och maffigt eller litet och intimt bröllop.

En god utgångspunkt är att bestämma en maxgräns för hur många ni ska bjuda.

Därefter skriver ni ner alla självklara gäster på en lista, såsom familj, nära vänner och släktingar. Glöm inte heller bort de par som tidigare bjudit er till sitt bröllop. Lägg därefter till gäster som ni borde eller vill bjuda. Tänk på att ni bör bjuda gästernas respektive oavsett om ni känner dem eller ej. 

Det är viktigt att ni båda är delaktiga vid inbjudan, det kan därför vara en god idé att skriva varsin lista som sedan slås samman. Gå i lugn och ro igenom gäst för gäst om listan blir för lång. Glöm inte att ni bestämmer hur många samt vilka ni ska bjuda. Det går inte alltid att vara alla till lags.

Använd den smarta gästlistan i Wedme appen för att enkelt lägga till era gäster från kontaktlistan i mobilen. Gästlistan är sammankopplad med hitta.se vilket gör det enkelt att lägga till varje gästs hemadress. Gästlistan fungerar även som en svarslista där ni efterhand prickar av de gäster som har svarat på er inbjudan. Det går även att anteckna eventuell specialkost/allergi för varje gäst ni lägger till. Till sist kan ni exportera gästlistan som ett PDF dokument.

5. Skicka Save the Date kort

Be alla gäster att reservera er bröllopsdag i sina kalendrar så fort ni bokat vigseldatumet. Detta ger gästerna en god chans att planera in det kommande bröllopet i tid. Det är extra viktigt med framförhållning om ni planerar att gifta er utomlands eller under särskilda datum, exempelvis röda dagar.

Följande information bör finnas med på Save the Date kortet:

– Att ni gifter er

– Era namn

– Datum

– Vigselplats

– Att en formell inbjudan skickas längre fram 

Även här kan ni använda den smarta gästlistan i Wedme för att enkelt lägga till era gäster från kontaktlistan i mobilen.

Tips

För att inte glömma någon viktig del i planeringen, använd vår smarta checklista i Wedme där ni efterhand bockar av avklarade uppgifter!

Vill du läsa fler artiklar?
Ladda ner Wedme Bröllopsplaneraren