Att uttrycka sig med hjälp av blommor var vanligt redan för flera hundra år sedan. Under den stränga moral som fanns under 1800- och början av 1900-talet blev det allt vanligare att med hjälp av blommor uttrycka sina känslor för den man älskade.

Lika viktigt som att kunna vett och etikett var det att veta vad blommorna symboliserade. Både hemliga och mer vedertagna betydelser för olika blommor användes. Betydelsen kunde ibland skifta, vilket innebar en risk för att det tänkta budskapet misstolkades. Ibland kunde betydelsen vara ett hemligt språk mellan två förälskade.

Till traditionen

Redan under 1700-talet hade bruden ofta en liten bukett fastsatt på klänningen under vigseln. Att hålla blommorna i handen under vigsel är en relativt ny sed. Våra dagars brudbuketter blev vanliga först under mitten av 1800-talet, dessförinnan höll kvinnan oftast en liten psalmbok i handen under vigselakten. Under 1800-talet var brudbuketterna små och enkla, ofta i form av små vita rosor som symboliserade renhet.

Till traditionen hörde det att brudgummen skulle köpa brudbuketten till bröllopet som en gåva till bruden. Trenderna ändrades och buketterna växte snabbt i storlek. Under 1920-talet klagade nämligen bröllopsfotograferna över att bruden knappt syntes bakom sin gigantiska bukett.

Och nu…

I dagens moderna bröllop hör blomsterarrangemang i alla dess möjliga färger och former till. Brudbuketterna kan idag se ut precis hur som helst och endast fantasin sätter gränser för vad som går att göra, men det är värt att tänka på att blommorna i brudbuketten bör stämma överens med temat på bröllopet, färgen på klädsel, hår och makeup.

Det är inte alltid så lätt att veta vilka blommor och vilka färger som passar ihop, det kan därför vara en god idé att anlita en professionell florist.

Bukettens färger

Traditionen att tolka blommorna och dess färger lever kvar än idag. Den klassiska röda rosen symboliserar kärlek och passion men också paradiset. Vita blommor betyder  uppriktighet och renhet, men även kyskhet och ljus. En blå blomma i brudbuketten, gömd så att endast bruden kan se den, sägs bringa lycka för bruden.

En blå blomma betyder också vishet och fromhet. Den gula blomman symboliserar ära medan de lila blommorna står för hög värdighet. Grönt bringar hopp medan orange ger uttryck för trohet.

Antal blommor i buketten

Hur många blommor buketten innehåller har också en betydelse. En blomma betyder exempelvis ”du är mitt allt”. Sju blommor symboliserar ”jag älskar dig” medan åtta stycken betyder ”jag är dig trogen intill döden”. Om du istället funderar på att fria till din käraste så är det tio stycken blommor buketten skall innehålla, för det symboliserar nämligen ”vill du gifta dig med mig?”.